10dence gallery - multi-disciplinairy expressions of art

Kees Okx Labyrinth

Het Labyrint - Kees Okx
Joe Davis - Nikolaj Dielemans - Hélène van Dongen - Frans Huisman - Ron Weijers
20 september t/m 25 oktober 2009
.


.
Van 20 september t/m 25 oktober 2009 presenteerde Stichting Kunstwerkt de unieke tentoonstelling/installatie ’het Labyrint’ in Pand Paulus aan de Korte Haven 125 in Schiedam. Het Labyrint is een 3-dimensionale tentoonstelling/installatie ontwikkeld door de beeldend kunstenaar Kees Okx in samenwerking met de New Yorkse kunstenaar Joe Davis, de Haarlemse beeldhouwster Hélène van Dongen en de Schiedamse kunstenaars Nikolaj Dielemans, Frans Huisman en Ron Weijers.

Het labyrint symboliseert voor Kees Okx een innerlijke reis. Het erin ronddolen is het doel op zich geworden. Een ervaring die los van de rede staat en gehoorzaamt aan de intuïtie en het gevoel. In de veelheid zoekt Okx naar de oorsprong. Hij komt de minotaurus en zichzelf hierin tegen. Het is een dualistische strijd. Het is zijn spirituele plek en ieder doek dat hij ook nu nog maakt, is een onderdeel van het “totale” labyrint. Uiteindelijk is het Labyrint de visualisatie van zijn persoonlijke droom.

Okx werkt reeds sinds 1967 aan zijn Labyrint en het is een belangrijk facet van zijn werk. Het Labyrint is in de loop der jaren op verschillende plaatsen in tentoonstelling geweest, onder andere in het Stedelijk Museum in Amsterdam, de Rotterdamse Kunstkring, het Mickery Theater in Loenersloot, de Vishal in Haarlem, de Wieringer Museum Boerderij en het Château de Pont- Rémy in Frankrijk.

Het werk van Kees Okx heeft een kenmerkende signatuur van intrigerende en steeds weer in nieuwe vormen terugkerende symbolen die de toeschouwer verleiden tot intensief kijken. Een universele ‘Okx’ taal met karakteristieke tekens, symbolen en letters. Het gebruik van een eigen en unieke beeldtaal binnen het werk van Okx, ligt aan de basis van de samenwerking die Okx is aangegaan voor de ontwikkeling van dit Labyrint tentoonstellingsproject met de beeldend kunstenaars Joe Davis, Nikolaj Dielemans, Hélène van Dongen, Frans Huisman en Ron Weijers. De aanwezigheid van een kenmerkende signatuur en de relatie met beeldtaal binnen het individuele werk van deze kunstenaars, voorzien een reis door het Labyrint van Kees Okx van een contrasterende doch bijzondere aanvullende waarde.

De officiële opening van de tentoonstelling op zondag 20 september 2009 werd verricht door kunsthistorica Julia Snikkers en Leo Baars voorzitter stichting Kunstwerkt.
Na afloop van de tentoonstelling in Pand Paulus zal een deel van het Labyrint te zien zijn in de Korenbeurs in Schiedam. In het najaar 2010 zal een Labyrint installatie/tentoonstelling te zien zijn in het World Trade Center Amsterdam Schiphol.

.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
..
..

.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.